top of page

Col·laboració en projectes

La nostra entitat col·labora en aquest seguit de projectes, dins del ambit territorial que abraça l'espai natural de les Obagues del riu Corb i Alta vall del Corb.

Projecte Nius
banner_logo_ca0.png

Promotor:

índice.png

Nius és una iniciativa de ciència ciutadana destinada al seguiment de la nidificació dels ocells. El seu principal objectiu és obtenir informació sobre on, quan i com crien els ocells; és a dir, sobre la localització dels seus nius, la seva fenologia de cria i la seva biologia reproductora.

Nius ens ajudarà a omplir importants buits de coneixement sobre la reproducció de les espècies d’ocells que nidifiquen a Catalunya i, en especial, d’aquelles que crien més a prop nostre, per exemple les que ho fan en edificacions o en parcs i jardins, o les que nien a llocs fàcilment accessibles com ara caixes niu.

A més, donat que la reproducció dels ocells és molt sensible a les pertorbacions de l’hàbitat i als efectes del canvi climàtic, Nius està especialment dissenyat per conèixer com responen els nostres ocells a aquests i altres factors de canvi al llarg del temps.

Inventari d'arbres

Promotor:

CENTRE.png

Els arbres singulars destaquen per la seva importantíssima contribució en els sistemes ecològics naturals, agrícoles i urbans, i com a formadors de paisatges característics. Molts dels arbres presents a la comarca, corresponen a espècies d’una llarga longevitat potencial, però que no sempre arriben desenvolupar i expressar-se en la seva plenitud.

 

Alguns exemplars, però, destaquen sobre la resta perquè han sobreviscut a tota mena de pressions exercides pel medi en l’hàbitat on viuen, o perquè han tingut un paper en l’esdeveniment històric o mitològic, o perquè han desenvolupat una fisonomia especial, o perquè tenen un especial valor científic. Aquests arbres es converteixen, doncs,  en monuments vius, cal conèixe’ls, inventariar-los i vetllar per la seva protecció.

Objectius

  1. Inventariar tots els arbres singulars localitzats en l’àmbit geogràfic segarrencs (Alta i Baixa Segarra).
     

  2. Aconseguir la declaració d’una figura de protecció oficial per a cada un dels arbres singulars, sigui com a Arbre Monumental (AM), Arbre d’interès comarcal (AC), Arbre d’Interès Local (AL), o Arbre protegit per la legislació urbanística o cultural (AUC).                                                                                                                                   

  3. Edició d’un Catàleg dels Arbres singulars de la Segarra, que englobi tots els arbres singulars de la comarca, amb o sense figura de protecció.

1000 punts d'aigua
100225_846x333_0_0_0.jpg
Ix-JcXht.png

Promotor:

1.000 Punts d'Aigua és un projecte col·laboratiu i de participació ciutadana que pretén:

  1. Donar valor i visibilitat als petits punts d’aigua que tenim repartits pel territori 

  2. Millorar el seu estat de conservació, tant per la biodiversitat com per la societat.

 

És col·laboratiu perquè diverses entitats i col·lectius participen per assolir uns objectius comuns a diferents zones del país.

És de participació ciutadana (o crowsourcing) perquè es nodreix de la informació que aporten, de manera voluntària i desinteressada, persones interessades en participar.

Per assolir els objectius es duran a terme les següents tasques:

  • INVENTARI: Es farà un Inventari dels punts d’aigua de Catalunya de manera participativa, on tothom pugui entrar la bassa, el dipòsit, l’estany o l’abeurador que té al costat de casa.

  • SEGUIMENT: Es dissenyaran un programa de seguiment d’indicadors que, també amb dades de voluntaris, permetrà veure si hi ha canvis en el punt d’aigua.

  • CONSERVACIÓ:  Es duran a terme accions de conservació a través dels propietaris o de les entitats col·laboradores amb l'objectiu de millorar els punts d’aigua.

  • RECONEIXEMENT: Els punts millor conservats rebran un distintiu de qualitat i passaran a ser un dels 1.000 Punts d'Aigua!

Ornitho

Promotor:

ornitho.cat és el portal web dedicat a l'intercanvi d'informació sobre les observacions d'ocells, mamífers, amfibis, rèptils, peixos d'aigües continentals, libèl·lules, papallones diürnes, cigales, ortòpters, crancs de riu, bivalves d'aigua dolça i orquídies de Catalunya.
 

bottom of page