top of page

Una oportunitat perduda

Actualizado: 11 abr 2022




Tardor de l'any 2018, un 14 d'Octubre plujos ben plujos, feia temps que no plovia amb ganes, tant que fins i tot el riu Corb ha tornat a renàixer, amb registres que arriben als 100 litres a la capçalera del Corb. El riu es torna terrós ,baixa amb força i du sediments, fet que fa que de forma natural canvií la seva morfologia de forma sobtada en alguns trams com és el cas d'aquest petit toll o bassa temporal del que parlem a continuació. Dies més tard abans d'acabar aquell Octubre, la pluja va continuant fent acte de presencia, arribant a recollir i sumar 50mm més.


30/10/2018 Inundació de la bassa temporal després de les pluges abundants


No és casualitat que en èpoques de fortes pluges o temporades de pluges abundants trobem camps de conreu de cereal anegats. Això ve degut a que per costum no s'han respectat les zones considerades inundables, en les que molt de tant en tant, quan el riu baixa ple, troba aquests espais colonitzats per aquests cultius o tota mena de construccions antròpiques. El riu Corb, és un riu de caràcter mediterrani, i això és un aspecte que s'ha de tenir molt present.



La zona en la que ens centrem, és un espai gairebé sense pendent, i el riu tendeix a disminuir la seva velocitat i en conseqüència deposita els seus sediments. Al ser un terreny amb una pendent suau, es van fer una sèrie d'actuacions en el seu dia; per una banda, la construcció d'una gran pista forestal que travessa aquest tram de riu, el qual es veu obligat a passar per dos tubs de formigó, els quals amb el temps van quedar col·lapsats de sediments. I per altre banda tenim una extensió de terreny amplia al mateix nivell el qual s'ha aprofitat per conrear. Així doncs no és llenys estrany, que degut a la morfologia d'aquest tram de riu, l'aigua quedi emmagatzemada formant una bassa temporal.



Al llarg del anys aquest espai ha sigut un espai inundable, en el que en èpoques plujoses la bassa tornava a aparèixer. Prova d'això son les imatges aèries preses a la zona d'anys enrere.



Fotografies: Ortofotos o imatges aèries de la bassa on s'observa on impacte en la vegetació degut a les inundacions produïdes en les èpoques de l'any més plujoses


La Vall del Corb és un indret amb un clima predominant de tipus Mediterrani-Sec, per tant trobem que majoritàriament la pluviometria és escassa al llarg de l'any, amb llargs períodes de sequera i amb precipitacions molt irregulars. Degut doncs al clima imperant a la Vall, trobem una fauna i flora adaptada a aquest tipus d'indrets amb molt poca disponibilitat d'aigua. L'aigua és un bé escàs en aquest indret, i te un valor importantíssim a cada racó de la vall on la trobem, creant oasis plens de vida, amb vegetació exuberant, i bestioles que troben un bon refugi i aliment en abundància.



En definitiva, aquests indrets amb abundància d'aigua fan que trobem una rica i abundant biodiversitat, i fins i tot, que podem trobar espècies de fauna i flora ben escasses en aquest entorn. Un bon exemple n'és l'Agró Blanc. Una que es va poder observar setmanes després a la bassa, un cop inundada, Agró Blanc, és una au d'habitats de zones humides i aiguamolls i que a l'hivern quan fa grans desplaçaments en busca d'aliment pot aparèixer a les lleres dels rius, llacs o petites basses com aquesta on s'hi troba ben còmode. No només l'Agró va aparèixer, si no també d'altres aus d'ambients típicament aquàtics com son els Ànecs Coll Verd, Pollés d'Aigua, etc



Fotografia: 30/01/2019 Agró Blanc (Ardea alba)

Arribada l'època estival del 2019 la bassa es va tornar a assecar com és natural, fins a la següent tardor.

Una tardor del 2019 amb pluges generoses i abundants de nou. Dies com el passat 22 d'Octubre i 4 de desembre on els registres van arribar a prop dels 70mm, seguit d'altres dies de precipitacions continuades van fer reaparèixer la bassa.



És doncs en aquest moment quan per part de l'associació trobem necessari fer alguna cosa al respecte per poder conservar aquesta bassa, un espai que consideràvem una sort i una oportunitat per a la seva posada en valor, conservació i protecció de tota la riquesa i biodiversitat que trobàvem.



I es que vàrem tenir la visita d'espècies limícoles com: Camallargues, Xivites, Agró Roig, Bernat Pescaire, Martinet Blanc, etc no només de pas si no que també va servir de lloc de cria de molts d'ells a la Primavera següent. Em de destacar també la presencia de molts amfibis a la bassa, alguns com el Tótil, el gripau corredor, granota verda, serp d'aigua o fins hi tot Reinetes trobaven allà un lloc idoni on viure.




















 
 
 

Comments


bottom of page